Dripper i chemex - dwie metody parzenia kawy

Dripper i chemex – dwie metody parzenia kawy

Kawa nie tylko doskonale pachnie i smakuje, ale też posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Warunek jest jeden – kawa musi charakteryzować się bardzo wysoką jakością. A warunki te spełnia kawa 100% Arabica, którą w swojej ofercie posiada niemal każdy producent kawy i palarnia kawy. Ważny jest też sposób parzenia, który wyzwala z kawy wszystko to, co najlepsze. A oprócz ekspresu, kawiarki i popularnego zalewania wodą nie brakuje mniej popularnych metod, które także zasługują na uwagę.

Dobra kawa oferowana przez palarnie

Niejedna palarnia kawy proponuje swoim klientom spróbowania przelewowej metody zaparzania kawy. I trudno się temu dziwić, gdyż ten sposób przygotowywania tego aromatycznego napoju wydobywa z niego bardziej delikatny smak i subtelniejszy aromat. W tym celu wykorzystuje się urządzenie dipper, do którego należy włożyć papierowy filtr. Kawę o średnich ziarnach (którą oferuje każda palarnia kawy) należy zalać 50 ml wody o temperaturze 95 stopni i poczekać około 30 sekund. Pozostałą wodę należy wlewać kolistymi ruchami – aż do czasu, gdy spłynie ona przez filtr do pojemnika.

Chemex – sposób na aromatyczną kawę

Innym sposobem na zaparzenie kawy jest chemex, który różni się od drippera nie tylko miejscem umieszczania filtra, ale też czasem niezbędnym do wydobycia właściwego aromatu. Otóż filtr zostaje umieszczony w tym samym naczyniu, co zaparzana kawa, a cały proces przygotowywania aromatycznego naparu trwa nie dłużej niż 4 minuty. Najlepszą kawą do tej metody zaparzania jest kawa kenijska lub etiopska. 

Amatorzy kawy od dawna szukają sposobów jej zaparzania – aby wydobyć jej wszystkie plusy. Na szczęście takich metod jest co najmniej kilka, a każda posiada swoje niepowtarzalne. zalety. Jednak bez względu na sposób zaparzania kawy, to najważniejsza jest jej jakość. Dobre kawy – takie jak kawa Specialty, kawa Blend czy kawa Single Origin – posiada każda sprawdzona palarnia.