Najlepsza kawa z palarni

Najlepsza kawa z palarni

Większość z nas zaczyna dzień od filiżanki kawy. Niektórzy piją ją ze względu na pobudzające właściwości, aby dodać sobie energii, inni po prostu uwielbiają jej smak. Jaka kawę najlepiej wybrać?

Jak wybrać dobra kawę?

Kawa pita w umiarkowanych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie. Małą czarną w różnych postaciach kupimy bez problemu praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Można wręcz powiedzieć, że jest ona traktowana jako jeden z artykułów pierwszej potrzeby. Czy jednak zastanawiamy się nad jej jakością?

Wielu z nas decyduje się na kawę rozpuszczalną lub w kapsułkach, rzadziej wybieramy mieloną, a jeszcze mniejszym powodzeniem cieszy się ziarnista. A to właśnie całe ziarna zmielone tuż przed zaparzeniem dają małej czarnej niepowtarzalny smak i aromat. Za najszlachetniejszy rodzaj uznawana jest kawa 100% arabica. Dobrze jeśli jest ona nie tylko w całych ziarnach, ale też niedawno palona. Dlatego najlepszym miejscem, gdzie zakupimy wysokiej jakości kawę jest profesjonalna palarnia kawy

Kawa kupiona w palarni

Choć wydawać by się mogło, że znany producent kawy, który dostarcza swoje wyroby do większości supermarketów oferuje wysokiej jakości kawę, tak naprawdę ta kupiona w palarni może być o niebo lepsza. Na czym polega różnica?

Nawet jeśli kawa została wypalona tuż przez zapakowaniem, minie sporo czasu zanim trafi do sklepu, a potem może jeszcze długi czas przeleżeć na sklepowej półce. Profesjonalne palarnie kawy wypalają ziarna na 1-2 dni przez wysłaniem do klienta, co zapewnia pełnię smaku i aromatu. Warto zajrzeć na stronę internetową. Znajdziemy tam najlepsze gatunki kawy, takie jak kawa speciality, kawa blend czy kawa single origin.